Slaap en slaapproblemen - slaapweetjes.be - met de 7 stappen methode voor een perfecte slaap!
slaapweetjes.be - Perfect slapen in 7 stappen!
Slaapweetjes 10 september 2018
mm
Raymond Geen reacties

Wil je echt eindelijk af van die slapeloze nachten, wil je er echt iets aan gaan doen, dan ben je hier op de juiste plaats. Al meer dan duizend personen zijn reeds geholpen met deze 7 stappen methode!

Ja, ik wil eindelijk opnieuw een perfecte nachtrust!

Hier ga je op een erg vlotte manier belangrijke informatie vinden over je slaap en je eventuele slaapproblemen. Met handige tips.

Een verkwikkende nachtrust

Slaap is voor iedereen belangrijk. We slapen gemiddeld eenderde van ons leven, dus slaap heeft wel degelijk een doel. Het is echt niet zonde van je tijd wanneer je 7 tot 8 uur per nacht slaapt. De ene mens slaapt een gat in de dag en de ander springt, voordat de wekker afloopt, al uit bed. Dit heeft dan weer te maken met de biologische klok en de slaapdruk. De slaapdruk wordt bepaald door de hersenen. Hoe meer slaapdruk op de hersenen wordt uitgeoefend, hoe intensiever je slaap is. Wanneer je lang wakker bent zal de slaapdruk toenemen en de slaap dieper zijn. ’s Ochtends, wanneer je wakker wordt is deze druk grotendeels verdwenen.

De biologische klok zorgt voor een 24-uurs ritme van slapen en wakker zijn. Dit loopt over het algemeen gelijk met daglicht en het donker van de nacht. Voor elk persoon is voldoende slaap noodzakelijk, om lichaam en de geest gezond te houden. Er zijn echter ontzettend veel mensen met slaapproblemen, die daar buitengewoon veel last van hebben. Zeker 10 procent van de Nederlandse en Belgische bevolking zegt in meer of mindere mate last te hebben van slaapstoornissen.

Slaapproblemen

Elk mens heeft wel eens een paar nachten dat hij/zij weinig tot slecht slaapt. Dat gaat meestal wel weer over en op den duur haal je de slaap weer in. Slaapproblemen steken de kop op wanneer je een aantal verschijnselen bij jezelf bemerkt, waar je voorheen geen last van had. Een slaapprobleem kan zijn: moeilijk in slaap vallen of midden in de nacht wakker worden en een paar uur wakker liggen. Óf ’s ochtends heel vroeg wakker worden en dan niet meer kunnen inslapen.

Overdag voel je je uitgeput en bent doorlopend moe. Ook val je soms zomaar overdag in slaap. Je bent prikkelbaar en hebt moeite met opstaan.
Slaapwandelen, restless legs, tandenknarsen en nachtmerries kunnen ook duiden op te weinig of slecht slapen. Ook de concentratie ontbreekt.

Wanneer je dit een keer of drie per week hebt en dat al drie maanden, dan heb je last van een slaapstoornis. Slaapstoornissen kunnen een grote impact hebben op je dagelijks functioneren. Als je goed slaapt kun je alles veel beter aan. Belangrijk om wat aan deze stoornissen te gaan doen.

Slaapfases

20% Van de bevolking heeft wel eens last van een klein slaapprobleem. Om erger te voorkomen zijn er tal van tips die je kunt toepassen. Slaap bestaat uit 5 fases die verdeelt zijn over ongeveer 7 á 8 uur slaap.

Fase 1

Deze fase duurt 3 minuten en is de tijd dat je in slaap valt. Je bent al bijna in slaap en bent je niet meer echt bewust van je omgeving. Door een geluid kun je wel weer helemaal wakker worden. Dat is vervelend en kan ervoor zorgen dat je niet direct weer in deze fase komt.

Fase 2

Deze fase duurt een half uur. Je kunt nog gemakkelijk wakker worden. Als je wordt gewekt heb je het gevoel nog niet te hebben geslapen.

Fase 3

In deze fase ga je pas echt diep slapen. Je spieren ontspannen en je ademhaling wordt rustig en gelijkmatig.

Fase 4

Dit is de diepe slaap. Je bent je niet meer bewust van je omgeving. Je hersenen en lichaam zijn volkomen in rust.

Fase 5 is de REM-fase

De REM fase is de periode dat je droomt. Dit heeft een mens nodig om de dingen van de dag te verwerken. Wordt je wakker tijdens deze REM fase dan kun je de droom nog navertellen. De hersenen zijn tijdens deze fase actief. De voorgaande fases is dit niet het geval. REM betekent Rapid Eye Movement. De ogen gaan heen en weer tijdens deze droomslaap.
De fases zijn een soort golven die elke nacht plaatsvinden tijdens je nachtrust. In de eerste helft van de nacht komen we een tweetal keren in fase 2, 3, 4 en de REM-slaap. In de tweede helft van de nacht verkeren we meestal in fase 1 en 2 en een paar keer de REM-fase.

Slaapstoornissen

Volwassenen maar ook kinderen die onder de 6 uur per nacht slaap krijgen hebben meer kans om dikker te worden. Het eetlust opwekkend hormoon Ghreline komt bij de slechte slapers meer voor. Dit hormoon zorgt ervoor dat je meer gaat snoepen om het glucosepeil omhoog te brengen. Het hormoon Leptine wordt veel minder bij deze groep aangetroffen. Dit hormoon remt de eetlust. Ook is het lichaam niet in staat bij een tekort aan slaap de afvalstoffen voldoende te verwerken. Pijn duurt langer en blessures genezen minder snel. Je komt dan in een vicieuze cirkel. Door pijn kun je weer niet goed slapen en krijg je weer meer slaaptekort. Ook het geheugen en de concentratie gaat door weinig slaap achteruit. Je kunt niet meer goed functioneren op je werk en school.

Eenvoudige tips om erger te voorkomen

Een warm bad of douche voor het naar bed gaan zorgt voor een ontspanning in je spieren. Warmte geeft het lichaam een seintje om je alvast voor te bereiden op het slapen.
Gebruik rustgevende geuren als jasmijn, lavendel of melisse. Deze bevorderen de slaap en zorgen voor een rustig, ontspannen gevoel.
Gebruik ’s avonds geen zwarte koffie, alcohol en zware maaltijden. Het duurt ongeveer 6 uur voordat bijvoorbeeld de alcohol uit je lichaam is.

Tv kijken en met de laptop bezig zijn, is géén slaap bevorderende activiteit. Leg ze weg en ga een ontspannend boek lezen.
Ga niet in bed tv liggen kijken of nog even werken aan een rapport voor je werk. Dat is echt funest voor het vatten van de slaap. Neem liever even de tijd voor jezelf en neem even de dingen door van de afgelopen dag. Zo maak je je hoofd leeg en kun je lekker wegzakken in een verkwikkende slaap.

Herstellen van een fout dag- en nachtritme

De noodzaak om in een donkere omgeving te slapen is al van oudsher bekend. Vroeger werkte de mens totdat het donker werd. Dan ging men naar bed om te slapen om daarna weer bij het eerste licht op te staan. Het kunstlicht heeft ervoor gezorgd dat we dit zijn verleerd. Het slaapritme wordt verstoord door in de avond te veel in het licht te zitten. Buitenlicht heb je overdag nodig om ’s avonds goed in slaap te komen. Probeer dus, ook in de wintermaanden, overdag een paar uur buiten te zijn.

Wil je echt eindelijk af van die slapeloze nachten, wil je er echt iets aan gaan doen, dan ben je hier op de juiste plaats. Al meer dan duizend personen zijn reeds geholpen met deze 7 stappen methode!

Ja, ik wil eindelijk opnieuw een perfecte nachtrust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *