Slaap en de biologische klok - slaapweetjes.be - met de 7 stappen methode voor een perfecte slaap!
slaapweetjes.be - Perfect slapen in 7 stappen!
Slaapweetjes 4 oktober 2018
mm
Raymond Geen reacties

Wil je echt eindelijk af van die slapeloze nachten, wil je er echt iets aan gaan doen, dan ben je hier op de juiste plaats. Al meer dan duizend personen zijn reeds geholpen met deze 7 stappen methode!

Ja, ik wil eindelijk opnieuw een perfecte nachtrust!

Hier vind je informatie over hoe het respecteren van het ritme van je biologische klok erg belangrijk is voor je slaappatroon.

Slaap en de biologische klok

Iedereen heeft slaap nodig om elke dag opnieuw te kunnen functioneren. Slaap zorgt ervoor dat je lichaam en geest tot rust komt. Nog een belangrijk kenmerk van de slaap is een lager bewustheidsniveau zodat je lichaam ondertussen hersteld. Respecteren van het ritme van je biologische klok, maakt dat je mentaal sterker staat. Wie dit ritme niet respecteert, loopt een hoger risico om een depressie te ontwikkelen.

Het aantal uren slaap die je nodig hebt is voor iedereen anders en wordt bepaalt door je biologische klok. Deze klok bepaalt wanneer je slaperig wordt en wanneer je opnieuw wakker wordt. Doorheen de dag geeft hij ons de nodige energie om te kunnen functioneren.

Biologische klok is bij iedereen anders

Niemand heeft dezelfde biologische klok. Ze is bij iedereen anders. Daarom bestaan er ook ochtend- en avondmensen. Laten we de verschillen eens nader bekijken en opsommen.

Ochtendmensen

Ochtendmensen kunnen vrij vroeg heel actief beginnen. Ze kunnen niet uitslapen want ze houden er niet van dat de dag al voor de helft verloren is. Ochtendmensen beginnen humeurig te worden naar de avond toe en kunnen vroeg gaan slapen omdat ze uitgeput zijn van het voeg opstaan. Ochtendmensen kunnen veel beter tegen frustraties en moeheid dan avondmensen. Ze zijn ook vrolijker in het leven.

Avondmensen

Avondmensen zijn ’s morgens haast altijd humeurig en vinden niet echt hun draai om direct actief aan iets te beginnen. Bij avondmensen is het al een hele opgave om vroeg op te staan omdat zij meestal hun energieboost naar de avond toe krijgen. Avondmensen zijn creatiever maar hebben ook vaker last van slaapproblemen, omdat ze zich moeilijker kunnen aanpassen aan de maatschappij. Ze moeten ook uit hun bed om te gaan werken.

Het is bijna haast onmogelijk om dit ritme te veranderen omdat dit zo in onze hersenen wordt bepaalt. Het centrum dat ons bioritme bepaalt, zit achter onze ogen in de hypothalamus. Deze bepaalt zelf de 24-uur cyclus (24 uren en 11 minuten meer bepaald) en geeft aan wanneer je slaap nodig hebt.

Stoornissen van de biologische klok

Meestal hebben avondmensen hier last van omdat ze volgens hun ritme meestal veel te vroeg moeten opstaan om te kunnen functioneren in de maatschappij. Hier spreekt men dan van een tijdelijke stoornis.

Kenmerken van tijdelijke stoornissen:

  • Concentratiestoornissen
  • Slaapproblemen
  • Geen eetlust of juist de hele dag door honger
  • Geen energie
  • Slecht functioneren
  • Maag- en darmproblemen

Zoals eerder vermeld hebben avondmensen meer last van tijdelijke stoornissen in hun biologische klok. Onze maatschappij is voornamelijk gericht op werken tijdens de dag. Voor avondmensen blijft dit moeilijk. Hun ritme is immers anders bepaald.

Oorzaken van tijdelijke stoornissen:

Tijdelijke stoornis door een jetlag:
Ook een jetlag kan tijdelijke stoornissen toebrengen aan je slaappatroon. Door het reizen door verschillende tijdzones kan je biologische klok in de war raken en dit kan ook tijdelijk voor slaapproblemen zorgen.

Tijdelijke stoornis door te werken in een ploegensysteem:
Mensen die vaak wisselen van ploeg kunnen ook tijdelijke stoornissen ervaren. Meestal verdwijnt deze vanzelf als ze niet meer in een ploegensysteem tewerkgesteld worden.

Vertraagde slaapfase syndroom (DSPH –Delayed sleep phase syndrome)
Mensen die aan DSPH lijden hebben moeite om tijdig te slapen. Ze vallen pas ’s nachts in slaap en worden wakker als hun lichaam nog in een diepe rust is. Typisch hiervoor is het gevoel van nauwelijks te hebben geslapen en moe de hele dag door.

Vervroegde slaapfase syndroom (ASPH – Advanced sleep phase syndrome)
Mensen die aan ASPH lijden vallen reeds vroeg in slaap en worden ook veel vroeger wakker dan anderen. Ze slapen uren genoeg maar kunnen ’s avonds al heel vroeg slaperig worden.

Behandeling van tijdelijke stoornissen:

Natuurlijk laat je ze best even vaststellen door de huisarts voor je lukraak jezelf begint te behandelen. Zoals het bioritme bij iedereen anders is, zal ook niet elke behandeling hetzelfde zijn.

Melatonine bijnemen:
Om te kunnen slapen moet je voldoende melatonine aanmaken. Dit is het hormoon dat ervoor zorgt dat je kan slapen. Door een tijdelijke stoornis kan de productie van melatonine in de war geraken. Dit tekort kan worden nagegaan door de dokter. Dit kan eenvoudig worden opgelost door dit hormoon bij te nemen en zo je slaappatroon weer onder controle te krijgen.

Lichttherapie:
Lichttherapie wordt gebruikt als je teveel melatonine aanmaakt. Men gebruikt hiervoor een kunstlicht dat het daglicht nabootst en zo wordt de productie van melatonine onderdrukt.

Slaaptherapie:
Bij slaaptherapie probeert men je slaap te herstellen met je andere gewoontes aan te leren door cognitieve gedragstherapie.

Slaapmiddelen:
Soms dien je even slaapmiddelen te nemen om genoeg slaap te krijgen. Maar dit is niet echt een aanrader want je kan er afhankelijk van worden. Daarom schrijft de behandelende arts dit enkel voor als het even niet anders kan. Er bestaat immers een hele rist van slaapmedicatie en enkel een dokter kan je hierbij helpen.

Tips voor een betere nachtrust ter aanvulling van de behandeling voor tijdelijke slaapstoornissen

Er zijn veel middeltjes en vele methoden om wat gemakkelijker van je tijdelijke slaapstoornissen af te geraken. Hieronder staan er een aantal beschreven.

Stilte: zorg dat het in je slaapkamer zo stil mogelijk wordt anders gebruik je oordopjes zodat je niet wakker wordt van geluid.

Warm bad nemen en ontspan: Neem een warm bad voor het slapengaan. Dit ontspant je spieren en zorgt voor een slaperig gevoel

Koele slaapkamer: Hou de temperatuur in je slaapkamer rond de 18 ° en verlucht dagelijks.

Regelmaat in je slaap brengen: Bij slaapstoornissen heb je sowieso geen regelmatig slaappatroon maar probeer toch rond hetzelfde uur in bed te kruipen en op hetzelfde uur op te staan.

Zorg voor een goede matras: Een goede matras is geld waart en zorgt ervoor dat je comfortabel ligt bij het slapen.

Thee drinken: Voornamelijk kamillethee zorgt ervoor dat je zelf rustig wordt en ter aanvulling van de behandeling kan het alleen maar kalmerend werken.

Donkere slaapkamer: Hou je kamer zo donker mogelijk als je wenst in te slapen.

Vermijd alcohol en zware maaltijden voor het slapengaan: Alcohol maakt je slaperig maar zorgt er helaas voor dat je niet zo diep slaapt. Bij zware maaltijden krijgt je lichaam de tijd niet om alles nog te verwerken voor je in slaap valt.

Wil je echt eindelijk af van die slapeloze nachten, wil je er echt iets aan gaan doen, dan ben je hier op de juiste plaats. Al meer dan duizend personen zijn reeds geholpen met deze 7 stappen methode!

Ja, ik wil eindelijk opnieuw een perfecte nachtrust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *